FORMULA BUAT KEK TANPA PENIMBANG! | SWEET ENOUGH


FORMULA BUAT KEK TANPA PENIMBANG!

Begitu banyak cara untuk menimbang bahan kek, jadi yang mana perlu anda ikut?


Secara purata rakyat Malaysia menggunakan ukuran cawan dan gram. Tapi bukan semua orang mempunyai penimbang kek. Jadi saya ingin kongsikan sedikit ilmu yang dapat dari info group whatsapp, hehe. 

Pastikan selepas membaca ini akan menimbulkan minat untuk terus membuat kek, mana tahu ada bakat yang sudah lama terpendam.. 


1) TEPUNG

30 gram : 1/4 cawan
40 gram : 1/3 cawan
60 gram : 1/2 cawan
125 gram : 1 cawan
1 kilogram : 6 3/4 cawan


2) Gula Kastor

60 gram : 1/4 cawan
80 gram : 1/3 cawan
125 gram : 1/2 cawan
250 gram :  1 cawan

 

3) Cecair ( air, susu, krim dan sbgainya )

50 ml : 1/4 cawan
70 ml : 1/3 cawan
125 ml : 1/2 cawan
180 ml : 3/4 cawan
250 ml : 1 cawan
1 liter : 4 cawan

 
4) Mentega

60 gram : 1/4 cawan
80 gram : 1/3 cawan
125 gram : 1/2 cawan
250 gram : 1 cawan

Siap!!
Mula untuk siapkan kek anda sekarang! Lebih mudah kan?

Penah dengar frownies? Kek yang seakan brownies tetapi bertekstur fudge, tidak berkacang.. Ianya lembut, gebu dan chewy memang menjadi kegemaran ramai! 

Anda nak mencubanya??

Lawat kami di >>

Instagram : pretty.licious
Facebook page : pretty.licious
Email : prettydotlicious@gmail.com
Blog : prettydotlicious.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan