2 CARA MUDAH COKLAT GANACHE | SWEET ENOUGH


2 CARA MUDAH COKLAT GANACHE

Macamana nak buat coklat ganache?


Sangat mudah, krim pekat atau krim putar sangat sesuai dengan coklat. Ditambah bersama mentega untuk kilatan dan tekstur licin.

Susu juga boleh digunakan tetapi akan kurang dari segi tekstur dan rasa. Anda boleh mencuba kedua-dua resipi dan pilihan di tangan anda! 

Jom buat coklat ganache , pakai apron sekarang!


RESEPI COKLAT GANACHE 1 :

350 g - dark chocolate
180 g - krim pekat
2 sudu besar - mentega

• Panaskan krim dengan suhu sederhana, jangan sampai didih.
• Gabungkan dark chocolate yang telah dipotong kecil bersama mentega di dalam mangkuk.
• Setelah krim panas, tuang ke dalam mangkuk.
• Biar seketika untuk coklat menyerap krim dan lembut. Lebih kurang 2-3 minit.
• Gaul dengan whisk sehingga coklat cair kesemuanya. Jangan biarkan ade ketulan ye.

RESEPI COKLAT GANACHE 2 :

150 g - coklat masak/ dark chocolate
1/4 cawan - susu cair/ susu pekat
1 sudu kecil - mentega

• Sediakan air panas , sementara itu potong coklat menjadi kecil.
• Gabungkan ketiga bahan sekali ke dalam mangkuk.
• Letakkan mangkuk ke atas pot air panas, kecilkan suhu (double boiler)
• Bahan akan mula cair dan kacau perlahan-lahan sampai sebati.

Siap!! Anda boleh jadikan topping untuk kek/ filling.


Bagi saya, kegemaran merupakan resepi 1 sebab ianya lebih berkrim dan tekstur lebih halus.

Kongsikan kegemaran dan cara coklat ganache anda. Tinggalkan link anda di bahagian komen ye!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan